Get Adobe Flash player

Aiel nest

Artikelindex

Aiel Nest

 

Begin 2016 verwachten wij weer pups, uit een voor ons bijzondere combinatie. De reu en de teef zijn beide door onszelf gefokt.
De teef is Aviendha of Karo's Triangle, uit ons tweede nestje. Haar ouders zijn Sergeant Denzel (IPO3) en Deanna Space Nena di Zinxavi (VZH).
Aviendha wordt getraind door Femke​ in oa. IPO en Agility. Aviendha is een dame met veel drive en snelheid in trainen. Het samenspel met de pakwerker is voor haar het grootste feestje. Daarnaast bezit zij ook een bepaalde mate aan zelfstandigheid. Ze heeft veel power en is soms pittig.
Aviendha heeft HD-A (Norbergwaarde 40), ED 0/0 en heeft de NVBH gedragstest met Lof gehaald toen ze precies 18 maanden oud was.


De vader van dit nest wordt Captain Sparrow of Karo's Triangle, beter bekend als Sherlock. Zijn ouders zijn Darry du Jardin de Malezy (IPO) en Fajah Noma van 't Wolfshome (VZH, working permit mantrailen). Hij is geboren in Fajah's eerste nest.
Sherlock is uitgegroeid tot een flinke reu en een echte levensgenieter. Sherlock is heel sociaal naar mens en dier. Hij gaat regelmatig naar de dagopvang om daar bange honden te helpen uit hun schulp te kruipen. Ook brengt Sherlock regelmatig bezoekjes aan het bejaardentehuis om daar flink geknuffeld te worden door alle bejaarden.
Sherlock is sociaal, heel erg stabiel en cool in z'n hoofd.
Net als Aviendha heeft hij HD-A (Norbergwaarde 40) en ED 0/0.


Wij vinden dat Sherlock de perfecte match is voor Aviendha. Zijn stabiele, clowneske houding compenseert het serieuze gedrag/werkhouding van Aviendha. Beide honden stammen af van ouders met veel drive en die drive verwachten wij zeker terug te zien in de pups.
We verwachten dus pups die zeer geschikt zijn voor vele takken hondensport, met veel drive en power en die van het leven genieten. Wij verwachten ook dat deze pups niet gelukkig worden van een leven lang bij de kachel liggen. Dit zullen honden worden die een actief leven willen leiden.

 


Op 23 november heeft Sunny de echo gehad en bleek dat ze drachtig was. De dierenarts zag minstens 9 pups op de echo. Eerste Kerstdag (25 dec) merkte we dat Sunny zich begon klaar te maken voor de bevalling. Ze sliep erg veel, ondanks het kerst-bezoek van de drukke neefjes die favoriet zijn bij haar. Veel zuchten.
's Nachts om 3uur begon het. Om half 4 werd de eerste pup geboren.

 

De bevalling verliep heel goed. En iets na de middag werd de laatste pup geboren. 9 pups in totaal, 6 reuen 3 teefjes.

26 december 2015:
3:30u reu groen 378 gram
4:14u reu blauw 408 gram
4:15u teef roze 374 gram
4:27u reu grijs 366 gram
6:22u reu bruin 410 gram
6:39u teef oranje 466 gram
8:03u reu lichtblauw 428 gram
10:10u reu geel 428 gram
12:12u teef lila 346 gram.
Allemaal mooie gewichten.

 

Foto-album: Algemene Foto-album

 

Filmpje: Journey of a Lifetime  

De eerste weken hebben we ze om de twee/drie dagen gewogen, om goed in de gaten houden of elke pup goed groeit. Vooral omdat er 9 pups zijn en 8 tepels. De eerste dagen groeiden ze heel goed. Dit is Sunny's eerste nest dus altijd spannend hoe een teef dan is als moeder. Maar Sunny's instinct werkte meteen goed. Na de geboorte van een pup begon ze meteen heel ijverig de navelstreng door te bijten (soms trok ze er echt hard aan) en de pups te wassen.
Sunny is in huis nooit waaks (daar heeft ze de rest van de roedel voor) maar toen Krista (de dierenarts) na de bevalling alles kwam checken, was ze ineens wel waaks. De eerste paar dagen is ze dat gebleven. Blaffen als er mensen binnen kwamen. Ze vond het wel meteen prima dat mensen op bezoek kwamen om naar de pups te kijken. Als ze zelf ook maar genoeg aandacht kreeg van de bezoekers :-).

Filmpje: pups drinken bij mama


Early Neurological Stimulation (ENS)

Van dag 3 tot dag 16 hebben we het ENS Protocol uitgevoerd met de pups. Vroegtijdige neurologische stimulatie van puppy's levert stabielere, beter presterende honden op die beter zijn opgewassen tegen het leven en de stress-situaties die daarin voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat puppy's die in de eerste weken, vanaf de derde tot en met de zestiende dag, bepaalde handelingen ondergaan, daar in hun latere leven zeer positieve effecten van ondervinden, zoals:
-> Betere prestaties van hart en bloedvaten;
-> Sterkere hartslag:
-> Krachtige adrenalineklieren (snellere aanmaak van adrenaline);
-> Beter kunnen omgaan met stress;
-> Betere weerstand tegen ziekten.

Het ENS protocol bestaat uit vijf oefeningen die je elke dag doet, 3 tot 5 seconden per oefening:
1. Met een wattenstaafje tussen de tenen kriebelen;
2. Pup vasthouden met de kop omhoog;
3. Pup vasthouden met de kop omlaag;
4. Pup op de rug liggend vasthouden;
5. Pup op een koud, vochtig washandje leggen (die een half uur in de koelkast heeft gelegen) met de mogelijkheid om eraf te kruipen.

Als de pups een drukke dag hadden gehad met vele indrukken, sloegen we de ENS over. Overstimulatie is namelijk niet goed.

 

De eerste paar dagen at Sunny niet zo heel veel. Minder dan we gewend zijn van Nena en Fajah. Maar blijkbaar had ze gewoon een beetje tijd nodig. Na paar dagen at ze wel goed. In de eerste week kwam er ook al bezoek langs. Toen ze 3 dagen oud waren, kwamen natuurlijk neefjes Dean (3,5jr) en Leroy (1 jr) langs. Oudejaarsavond viel in de eerste week. Helaas hebben ze niks gehoord van het vuurwerk, oren zaten nog dicht. En toen ze een week oud waren kwam er nog meer bezoek naar ze kijken en dit is de hele puppy-tijd doorgegaan.
Vanaf de eerste week hebben we ook wekelijks de nageltjes geknipt van de puppy's. Dit doen we om drie redenen. Ten eerste omdat de nageltjes nog niet voldoende slijten zolang ze niet lopen (of nog te weinig lopen voor het slijten). Ten tweede omdat scherpe nagels geen pretje zijn voor de teef. Ze krabben dan de hele buik en tepels open tijdens het drinken. En we willen niet dat het drinken negatief wordt voor de mama. En ten derde zodat ze hier al aan wennen, ivm hun verdere leven. Zoveel mogelijk altijd geprobeerd de nagels te knippen als de pups sliepen. Want dan gaat nu eenmaal makkelijker. De nageltjes en teentjes zijn nog zo klein, dat wil je even op je gemak kunnen bekijken voordat je knipt.
Ook hebben ze hun eerste fotoshoot gehad toen ze een week oud waren. Sommige pups bleven gewoon doorslapen.

 


Vanaf dag 9 gingen de ogen langzaam open. Pup Lichtblauw was de eerste, op de 9e dag stonden zijn ogen al een ieniemienie beetje open. Op dag 11 hadden pup Blauw, Grijs, Bruin, Oranje, Geel de ogen ook al op een kiertje open. Op de 14e dag waren alle ogen helemaal open. Alleen pupje Roze had ze nog niet helemaal open, stonden nog op een klein kiertje. Pupje Roze is ook een pupje die gewoon bij je gaat slapen als je haar optilt. Ze is erg knuffelig en zoekt graag contact met mensen. Op de 11e dag was de 1 kilogram grens overschreden door Lichtblauw. Ook heeft Dean deze week veel met de gespeeld in de werpkist. Hij ging hokjes bouwen (van knuffels en speelgoed) en de pups in de hokjes leggen en weer eruit halen. Hij maakte een tent van een deken en ging daaronder liggen met de pups. De pups zijn dus al genoeg opgetild door een driejarige (Filmpje: Dean met pups).
Ook begint het kruipen langzaam te veranderen in lopen (althans, pogingen daartoe *filmpje: lopende pups*). En nu ze de wereld om zich heen kunnen zien, beginnen ze daar ook interactie mee te vertonen. Ze beginnen te spelen met elkaar, met mama, met ons en met het speelgoed. Op de vrijdagavond hebben ze allemaal één voor één voor naar The Voice gekeken. Hun oortjes waren nog niet helemaal open maar de felle kleuren en wisselingen in donker en licht waren goed voor ze te zien.
Op de 15e dag gingen de oren langzaam open. Je merkte ook goed dat ze je echt opzoeken. Ze komen echt al naar je toe lopen en op schoot liggen (*filmpje*. Als je klopt op je been of op de grond komen ze daar echt op af. Omdat ze oren open zijn, introduceren we verschillende geluiden. Het is belangrijk dat ze daaraan wennen. En vooral in deze fase, aangezien ze nu in principe geen angst kennen. Ik heb verschillende apps op de iPad met geluiden dus die regelmatig aan ze laten horen. Daarnaast kregen ze natuurlijk een hoop geluiden voorgeschoteld door Dean en Leroy (huilen, lachen, schreeuwen, krijsen, trommelen, spelen met elkaar). Maar ook dingen zoals een pan laten vallen, stapel boeken laten vallen op de grond, trommelen op een pan, etc.

Nu ze weten dat er nog veel meer in de wereld is dan mama's warme melkbar, veranderd de werpkist ook. De eerste dagen lag er een dik vetbed in en drie knuffels. Het enige dat puppy's de eerste dagen willen is melk en warmte. Dat veranderd op het moment dat de ogen open gaan. Vanaf dan komt er elke dag iets nieuws bij in de werpkist. We hebben een heel scala aan speelgoed en knuffels met rare kleurtjes, vormen, dingen die bewegingen, die kraken, die geluiden maken, etc. Ook krijgen ze een rennetje bij de werpkist, die groter wordt naarmate de pups groter worden. Ze leren vanaf nu ook kennismaken met verschillende ondergronden. In het rennetje ligt weer een ander type dekentje of kussen dan in de werpkist. Ook hebben ze kennisgemaakt met een schapenvel (vonden ze heerlijk), de leisteen tegels in de woonkamer, houten vloer in de gang boven, gladde tegels in de kelder, parketvloer in de slaapkamer, bubbeltjesplastic, gelopen over (en onder) tentzeil, stenen buiten, gras, modder, bos, asfalt, etc. Er liggen balanskussens in de ren. En er staat ook een schommel, zodat ze leren dat een bewegende ondergrond niks raar is.

 

Derde week

Vanaf de derde week waren alle ogen en oren open en kon het echte avontuur beginnen. Op maandag 11 januari (16 dagen oud) heb ik de pups de eerste keer uit de werpkist geroepen. Roze, blauw en oranje waren het eerste uit de werpkist en er snel bij. Er is een filmpje van, maar zet je geluid zacht ;-): Uit nestbak roepen. Pupje oranje ging ook al proberen mee te blaffen/huilen met de roedel volwassenen Groenendaelers. En pup Grijs heeft een hele wijze blik. Op de één of andere manier kijkt hij al meteen heel volwassen en wijs.
Ook zijn ze voor het eerst op onderzoek gegaan in de woonkamer, waar speelgoed lag en de schapenvacht en bubbeltjesplastic *filmpje ervan*. Sunny vond het eerst wel even raar dat de pups ineens overal kropen behalve in de werpkist. Maar na vijf minuten had ze er wel vrede mee en is ze rustig gaan liggen. Vanaf 14 januari zijn we pup blauw en bruin toch gaan bijvoeden. We vonden dat ze iets te weinig groeiden ten opzichte van hun broers en zussen. Op zich kan er wel verschil in bouw zitten (Sherlock en Sunny zijn ook een heel ander type qua bouw, de Nena-genen en Fajah-genen). Maar voor de zekerheid vanaf nu wat bijvoeden. En gelukkig drinken ze het flesje graag. Uiteindelijk was er overigens niks meer te merken van dit verschil. 
Elk nest zoek ik altijd of er een pup bij zit die met je wil mee huilen. Gewoon omdat ik dat leuk vind. En dit nest is dat dus pup Oranje. Ze oefent het meehuilen goed. En op 19 januari is het me gelukt dit ook te filmen: Wolfje.
Het karakter van pupje Lila (later bekend onder de naam Miss Purple) begint zich vanaf deze week al goed te vormen. Zo keek ik op 16 januari voor het werk even de kamer in en zag ik dat Miss Purple in de keuken lag te slapen en dus uit de puppyren was geklommen. Die avond heb ik een uur lekker bij de pups gelegen. Ze klimmen dan op en onder je door. En toen bleek ook al dat Miss Purple het graag hogerop zoekt. Zij kroop altijd op mn hoofd en schouders en weet ik veel waarheen. Haha. En zoals we nu weten is ze een klimmerd: ze is nog steeds nergens in te houden, ze klimt uit alle rennetjes. Haha.
Op de 3 weken leeftijd hebben ze weer een foto-shoot gehad, dit keer met hun eigen kerstboom. Aangezien de pups met kerst verwacht werden, hadden we een speciale kerstboom: een roze met roze en blauwe versiering. Dus daarmee moesten ze ook op de foto (en het liefst op een leeftijd dat ze niet binnen twee seconden ze hele boom en alle versiering zouden slopen, haha). Het resultaat vind je in dit album: A Puppy Christmas
Ook hebben ze met drie weken hun eerste keer mogen proeven aan vlees. KVV gemengd met geitenmelk, iets opgewarmd (dit kregen ze na de ontworming). Dit keer met het spelen hebben ze kennis gemaakt met The English Bobby. Een souvenirtje dat we gekocht hebben in London. Een trommelend, fluitend, lopend Engels beertje. De pups vonden hem geniaal. Vooral Miss Oranje heeft hem paar keer gevloerd:  Pups vs Trommelende Beer.

 

Vierde week

Vanaf deze week komt de zindelijkheidsbak in de ren te staan. Deze bak is gevuld met houtkorrels. En elke keer als we pups zien poepen of plassen, tillen we ze op de bak. Over het algemeen hebben ze altijd redelijk snel door dat ze op de bak moeten plassen en poepen. 
Ze worden een stuk actiever met spelen, ook al is dat op een schommel, maakt niks uit *filmpje*. En de tandjes komen door, die weten ze ook te gebruiken in hun spel. Deze week is de werpkist er ook uit gegaan en hebben ze dus gewoon een grote ren. Hierin staat ook een trapje, zodat mama Sunny makkelijk in en uit de ren kan. De pups vinden de trap echter ook erg fijn liggen, haha. Ook is er in het weekend weer veel bezoek geweest.

 

Vijfde week

Deze week hebben we ook een clicker-aanleersessie gedaan met de pups. Nu al was te merken dat sommige pups beter voor voer werken dan anderen, haha.
Vanaf nu krijgen ze naast het KVV (merk Carnis, alle smaken) ook echt vlees om te kauwen. Deze week hebben ze geproefd aan kippenhartjes, kippenmaagjes, tonijnvlees, rundervlees, hazen-snippers. Ook hebben ze voor het eerst kuikentjes gekregen. Pup lichtlauw, geel en donkerblauw vonden de kuikens erg lekker. De andere pups speelden er voornamelijk mee, maar ze vonden het wel heel interessant. Miss Purple is deze week al meerdere keren 's nachts uit de puppy-ren geklommen. Ze stond zelfs één ochtend voor de slaapkamerdeur, haha.
Dean en Leroy hebben deze week ook weer veel met ze gespeeld maar ze komen nu in de bijtfase, dus minder leuk voor de kids.

Ze hebben een uitstapje gemaakt naar de kelder en kennis gemaakt met Mupke (één van onze katten) en zijn naar boven geweest waar ze geluisterd, gekeken en geroken hebben aan de parkieten. Vooral Roze vond de vogels erg interessant. Deze week was het ook eindelijk iets beter weer. Geen gure koude wind of regen. En dus konden de pups eens fatsoenlijk genieten van de buitenlucht en in het buitenrennetje (op ons overdekt terras) spelen.
Eén dag voor ze 5 weken wordt, is het rechteroortje van Roze gaan staan. Net als haar mama is ze de eerste in het nest. Al is Roze met 5 weken wel erg vroeg.

Dit is ook de week dat Sunny voor het eerst met haar kinders gespeeld heeft (filmpje: Spelen met mama). Wat Sunny ook veel doet, is haar eten opbraken. Haar mama Nena deed dat ook, maar meestal alleen in de die eerste week dat ze vast voedsel gaan eten. Sunny heeft dit gedaan totdat de pups 10 weken waren. Als ze dan zelf gegeten had en ze daarna naar de pups ging, begonnen die te drinken. En dat drinken triggerde het braken. Maar als de pups in de ochtend al pens hadden gegeten, en Sunny had 's avonds pens en spiervlees gegeten, dan braakte ze alleen het spiervlees op. Heel bijzonder.

Ze spelen ook veel met elkaar. Kunnen dan best flink hard bijten. Soms hoor je een pup flink piepen maar gaan ze gewoon door met bijten en trekken aan elkaar. Kleine hooligans zijn dit. Filmpje: Kill & Attack Kerstman.

Zaterdag 30 januari kwamen de baasjes van Sherlock weer op bezoek. Samen met enkele andere pup-mensen zijn we met de pups de straat op gegaan. Wel gedragen. Het was ook vies regenachtig weer. Ze hebben de langsrijdende auto's en treinen voor het eerst buiten gehoord. Ook hebben ze voorzichtig kennis gemaakt met papa Sherlock: zie foto album Roadtrip & papa Sherlock.
Op zondag 31 januari waren we de hele dag weg om een Recallers workshop te geven. Betekende echter wel dat de pups het de hele dag zonder ons moesten doen. Dick was wel thuis, maar ja... Is toch anders, haha. Bij thuiskomst bleek dat ze ons toch echt wel gemist hadden. Helemaal door het dolle heen. Ze hebben lekker geraced door de woonkamer en bijkeuken. En hebben hun eerste kennismaking met de badkamer gehad. Enkele pups moesten ff een seconde nadenken of ze wel naar mij toe wilde komen in die ruimte met een raar gezoem en rare echo. Hihihi. Maar na die paar seconden hebben ze een enorme lol gehad :) veel handdoeken om mee te sjorren daar :)

Ook zijn ze ff in bad geweest. Met de kraan een beetje open. Aangezien het winter is, kunnen ze niet zwemmen in het buitenbad. Dus dan wordt het plan om toe te werken naar zwemmen in het bad. Enkele moesten nog een beetje wennen maar roze had the time of her life. Die bleef maar spelen en racen en gek doen en met het water spelen en onder de kraan door rennen :-) ik geloof dat ze op haar mama lijkt. Filmpje van die avond: Lekker spelen
 

Zesde week

De pups groeien goed en beginnen hun eigen karaktertjes te ontwikkelen. Deze week zijn meer pups begonnen met een oortje laten staan. Miss Purple is een vinnig dametje. Na een sjor-spel bijt ze gerust gewoon in je gezicht, haha. Ze klimt bijna elke nacht uit de puppyren om in de woonkamer te slapen. Miss Purple vindt van alle pups het activity-centre het leukste. Ze is echt bezig met uitzoeken wanneer er geluid uit komt en dat probeert ze te pakken. En natuurlijk hebben we daar een leuk filmpje van: Activity-centre.
Deze week heb ik ze ook weer naar de badkamer geroepen en ze daar pens gegeven. Alle pups kwamen snel aangerend. Alleen Grijs moest even erover nadenken. Maar zo is Grijs, een wijs mannetje die een nieuwe situatie eerst bekijkt, dan nadenkt en dan actie onderneemt.
Past ook echt bij het karakter van Roze dat beide oren al staan. Naar mensen toe is Roze echt een knuffelbeertje. Als je haar optilt of op schoot neemt, bijt ze niet in je handen (wat de andere pups wel doen), wurmt zich niet weg na paar minuten. Zij blijft gewoon rustig zitten. Naar haar broertjes en zusjes is het een heel ander verhaal, haha. Ze bemoeit zich overal mee. Als iemand anders iets te eten of spelen heeft, wil zij dat hebben. Als twee pups spelenderwijs ruziën, dan springt ze er meteen tussen om mee te bekvechten. Echt een gevalletje apart, haha. 
Er zijn weer nieuwe smaakjes toegevoegd hun eet-repertoire. Deze week hebben ze oa zalm, pens, kippennekken, paardensucade en kippenvleugels gehad.
Op 4 februari kwam Petra langs, van de Raad van Beheer. Dit betekent dat DNA wordt afgenomen bij de pups, zodat gecontroleerd kan worden dat Aviendha en Sherlock echt de ouders zijn van de pups. En daarna worden ze gechipt en wordt dus een chipnummer gekoppeld aan een specifieke pup en wordt daar de stamboomnaam aan gekoppeld. Blauw piepte bij het zetten van de chip. Bruin en Oranje gaven letterlijk geen kik. En de rest piepte een beetje. Op Sunny's blog kun je meer vinden over welke stamboomnamen we gekozen hebben en de betekenis ervan.
Blauw: Janduin of Karo's Triangle (omdat hij charisma heeft).
Groen: Algai Siswai of Karo's Triangle (staat altijd vooraan).
Roze: Gai'shain of Karo's Triangle (ze is altijd heel lief bij mensen).
Grijs: Rhuidean of Karo's Triangle (want hij kijkt altijd zo wijs en denkt echt na).
Bruin: Cadin'sor of Karo's Triangle (hij probeert al echt graag voor je te werken).
Oranje: Avendesora of Karo's Triangle (de eerste weken was de één van de grootste pups, een boom van een hond).
Lichtblauw: Caracarn of Karo's Triangle (hij is geboren rond zonsopgang).
Geel: Alcair Dal of Karo's Triangle (zijn eerste ontmoeting met Daan & Annika was meteen een hele belangrijke).
Lila: Far Dareis Mai of Karo's Triangle (vinnige dame, altijd overal als eerste, moedig, precies zoals een speervrouwe).
 
Op 6 februari was het eindelijk lekker weer en konden de pups lekker in de tuin spelen. En dat hebben ze ook flink gedaan. Zie foto's:  Buiten Spelen 's Avonds hebben ze ook nog een uitstapje gehad. De toekomstige baasjes van Geel wonen namelijk heel dichtbij. En Geel krijgt een heel bijzondere huisgenoot: een blauwgele Ara runt daar namelijk het huishouden. En dus gingen we ter socialisatie bij hun op bezoek. In de doggy-ride zijn we daarheen gelopen. Eerst hebben ze lekker daar in de tuin gelopen. Daarna het huis in. Beide totaal nieuwe omgeving voor ze, maar daar hadden ze geen probleem mee. In eerste instantie waren ze zo druk met het huis verkennen, dat ze niet eens door hadden dat Pip over ze heen vloog en geluiden maakte. Uiteindelijk keken ze soms wel even omhoog. Sommige pups vonden dat toch wel interessant. Toen Pip in de kooi zat, heb ik ze ook nog even allemaal opgetild en naar Pip laten kijken. Grijs en Roze vonden dat toch heel erg leuk. Vooral Roze!
Zondagochtend waren ze nog wel moe van de drukke zaterdag. Dus na uitslapen en rustig wakker worden, hebben ze heel leuk gespeeld met elkaar: Zondagochtend-lol. 's Middags zijn ze in de wei geweest naast ons huis. Omdat er in andere dorpen carnavalsoptochten waren, hebben de pups enkele carnavalswagens zien en horen langsrijden. Ze hebben lekker door de tunnel gerend, samen met mama. En ze hebben Rico de Boxer ontmoet. Rico zat wel gewoon aan de riem, om de pups te beschermen tegen een drukke Boxer, hihi. Maar aan de riem was hij zo gigantisch superlief en rustig met ze. Hij vond het geweldig en de pups ook.
Buiten kippen-nekken eten.

Zevende week

Ze hebben weer veel gespeeld met Dean en Leroy. Leroy heeft voorgedaan hoe je het trapje op en af moet lopen en hoe je op de bank moet klimmen (kan hij ook maar net). En de pups deden dat goed na. Haha. Sunny begint ze langzaam af te spenen. Ze voedt ze nog wel maar alleen maar een keer in de ochtend en een keer in de avond. Op woensdag was ze in de middag de pups echt bewust aan het leren dat drinken niet meer mocht als de pups het wilden. Echt mooi om te zien. Ze ging er een aantal keren bij liggen en als de pups dan wilden drinken, kregen ze een milde correctie. Na die dag was het duidelijk voor ze dat ze alleen maar mogen drinken als mama het zegt, haha. Ze zijn volop aan het eten, deze week oa makreel, kalfsnek, schapenkop, parelhoenkarkas, konijnenvlees en lamsribben.

Ook beginnen ze langzaam echt te veranderen in hooligans. Niks is meer veilig in huis. Als je dan in de ochtend bezig bent met de puppy-ren schoonmaken en opruimen, lopen de pups in huis rond. En dan net als je klaar bent, vinden ze de plastic zak waar de poep net in is gedaan, scheuren ze die kapot en is weer alles vies. Behang zijn ze al van de muren aan het aftrekken, ze knagen aan de muren en aan stoelpoten. Het zijn zeker geen doetjes, haha.

Deze week zijn ze weer in bad geweest, met een klein laagje water. Grijs en Blauw vonden het niet leuk, dus die hebben we meteen eruit gehaald en getroost. De rest van het wel grappig. Daarna lekker afgedroogd worden met een handdoek. En hebben ze kennis gemaakt met de föhn. Ze mochten op eigen initiatief naar de föhn toekomen. En daar waren ze ook erg nieuwsgierig naar. Oranje, Bruin en Paars begonnen al vrij snel met happen in de luchtstroom, haha. Lijken op hun moeder. 

Deze week tijdens het buiten spelen hebben ze allemaal eens goed gekeken naar de kippen en ganzen. Niet erbij in de wei, onze haan is niet zo vriendelijk. Maar door de draad heen hebben ze eens goed gekeken naar elkaar. 

Op 12 februari is Kris Fastré van Hondenschool Oren Gespitst langs geweest om bij alle pups een gedragstest af te nemen. Wij zien dit als een extra toevoeging. Zelf hebben we natuurlijk al een goed beeld van de pups en hun karakter. Maar altijd leuk om te horen hoe het gedrag is van de pups bij een persoon en in een ruimte die ze niet kennen. 
Op zaterdag 13 februari waren ze precies 7 weken oud en was het tijd voor het traditionele uitje: de treinreis naar Sittard. We regelen hulp, zodat elke pup een eigen begeleider heeft en elke pup volledige hulp krijgt. We hebben dus 9 mensen gevraagd. In de draagzak naar het station gelopen, daar de trein gepakt. En in Sittard door het centrum gelopen. Het was wel vies regenachtig weer. Maar ze hebben zoveel gezien en gehoord. Dit is altijd een geweldige ervaring voor. Voor een impressie van die dag: zie het filmpje Treinreis en het foto-album: Treinreis Aiel-nest.
Op zondag hebben ze een iets rustiger dagje gehad, waarbij ze in de middag lekker in de wei zijn geweest en op balans-dingen hebben gestaan.

Mama en Mr. Brownie getting ready for America

 

Achtste week

Deze week hebben ze enkele socialisatie-wandelingen op straat gehad. Aan het riempje in kleine groepjes wandelen langs een drukke weg. Ze hebben weer in de wei gespeeld en lekker door de tunnel gerend. Vooral Oranje vond het leuk, haha. Het puppy-wipje hebben ze gedaan, wiebel-bord, plastic tentzeil (waar ze overheen en onderdoor liepen en wat ze aanvielen, haha): Lol in de wei.

Op woensdag zijn ze naar de dierenarts geweest voor hun eerste enting (in de doggy-ride). Bij dit nest hebben we eerst gedacht over titeren en dan bekijken of de pups al geent moeten worden. Maar onze eigen dierenarts was hier nog niet echt een voorstander van. Zelf vinden we 6 weken altijd wat jong om te eten. Dus hebben we bij dit nest ervoor gekozen om het Amerikaanse enting-schema aan te houden (aangezien er ook een pup naar Amerika gaat verhuizen). En dat is dus de eerste enting als ze 7 weken zijn. Enige nadeel met deze leeftijd? Ze zijn dan net iets rebelser als wanneer ze 6 weken zijn, haha. Maar alles ging goed, pups zijn allemaal goedgekeurd. Alle pups gezond, alle ballen bij de reuen zijn ingedaald, geen enkele pup heeft een hartruisje of navelbreuk, alles perfect. Daar zijn we natuurlijk altijd erg blij mee.  Dierenartsbezoek Aiel-nest.
Na de dierenarts lopen we meteen even door naar het veld, waar ze lekker hebben kunnen rennen. En heel wat geuren van andere honden hebben opgesnuffeld.

Die avond hebben we ook nog een rondje gereden in de auto met de pups. Met z'n allen samen in een bench. Ze piepte een beetje in het begin maar waren supersnel rustig en stil en gingen rustig slapen. Dat hebben we wel anders meegemaakt met het vorige nest.

Aan het einde van de week gingen een aantal pups naar hun nieuwe baasjes. Wat wel heel grappig was op zaterdagochtend: normaal gesproken met drinken moest er altijd 1 pup in de wacht (want 8 tepels en 9 pups). Zaterdagochtend waren er nog maar 7 pups, maar toch bleef er tijdens het drinken eentje in de wacht staan. Hahaha. Een gewoonte van 8 weken verbreek je niet zomaar, haha.

 

De pups zijn dit weekend opgehaald of uit logeren gegaan. Mister Brownie bleef wat langer, KLM vliegt pups pas als ze 10 weken zijn. Sunny heeft tot de dag van vertrek de pups nog gevoed. Heel bijzonder. Ook hebben Miss Purple en Mister Brownie nog een carnavalsoptocht bekeken.

De reis van Mister Brownie was best spannend voor ons, toch een lange reis in het vliegtuig. Maar hij is goed aangekomen in Amerika :)
We zijn erg benieuwd hoe het nest gaat uitgroeien. Vooral omdat de lijnen van onze twee oma's (Nena en Fajah) hier bij elkaar komen. Je ziet bij sommige pups echt Fajah kenmerken en bij andere weer Nena-eigenschappen. Heel grappig.